את מעלה שאלה חשובה מאוד. חשוב להבין שבמילים "עורך" או "עריכה" משתמשים לעתים קרובות שלא בצורה מקצועית. ואכן מיהו עורך? האם כל מורה ללשון או סטודנט ללשון רשאי להגדיר עצמו כעורך? האם כל בוגר תואר שני בלימודי לשון הוא בעל כישורים של עורך? האם כל בוגר לימודי עריכה הוא בהכרח עורך טוב? והתשובה על כך איננה חד משמעית כמובן.
קיימים שני מושגים מרכזיים בעריכה: "עריכה לשונית" ו"עריכת תוכן/עריכה ספרותית". עריכה לשונית מתמקדת בעיקר בשיפור השפה, מבנה המשפט, הניסוחים והכתיב, אולם היא לבדה אינה מספקת ואין בה כדי לספק ספר טוב ואיכותי. זאת משום שעל פי רוב נדרשת עריכת תוכן על ידי עורך תוכן אשר הואיל ואיננו הסופר עצמו הוא יכול לבחון את הספר מנקודת מבט אובייקטיבית. עורך כזה יודע לבדוק ולזהות את איכות הטקסטים, את ההחמצות, את החזרות, את הסתירות ואת נקודות התורפה שמונעות מן הספר להיות ספר טוב. ובכישרונו הרב, ולא רק בשל ידע השפה העברית אלא בזכות כישרון ספרותי וגישה מעמיקה ורגישה כלפי הכותב וסגנונו כמו גם קהל היעד של הספר, הוא יודע להביא את הספר למיצוי מרבי של הפוטנציאל שלו .
לדעתי אין בכך צורך וזה רק מגדיל את ההוצאה הכספית שלך, ואני אסביר: כאשר מגיע כתב יד להוצאה לאור, הוא עובר לבדיקתו של הלקטור, כדי לבחון את טיבו. הלקטור נותן דעתו לתוכן, לסגנון הכללי ולפוטנציאל השיווקי. אם יש בטקסט שגיאות כתיב או שימוש בשפה לא תקינה או ניסוחים טעוני שיפור, אין זה משנה לצורך ההחלטה אם החומר ראוי להוצאה לאור או לא, משום שבכל מקרה הוא יעבור עריכה לשונית והגהות על ידי ההוצאה אם יתקבל. לעתים קרובות מגיעים להוצאה חומרים הכתובים בשפה גבוהה ורהוטה וללא כל שגיאות כתיב אך תוכנם ועלילתם אינם מעניינים בלשון המעטה , והספר נדחה; בעוד כתבי יד מעניינים ומרתקים אשר נכתבים בשגיאות כתיב רבות ובניסוחים הדורשים עריכה ושכתוב מחדש יתקבלו על ידי ההוצאה אם תוכנם מעניין וטוב.
מלבד זאת, כשמגיע אלי להוצאה לאור חומר אשר ראוי להוצאה ולפרסום אך עבר עריכה במקום אחר, לעולם אינני מסתפקת בעריכה שנעשתה על ידי גורם אחר ומקפידה למסור את החומר לעריכה אצל אחד מעורכי ההוצאה אשר כישוריו מוערכים על ידי. זאת משום שהוצאה לאור המוציאה ספר אמורה לקחת אחריות על טיבו, וכיצד אוכל לקחת אחריות על חומר שלא נערך על יד בעלי המקצוע של ההוצאה. כך שלשאלתך, אם בלאו הכי אתה תשלם על העריכה שתתבצע בהוצאה לאור שתוציא את ספרך מדוע לשלם פעמיים גם על העריכה המקדימה?
בשלב ראשון עלייך לשלוח את כתב ידך להוצאה לאור כדי שהלקטור יוכל לקרוא אותו ולהחליט אם הוא ראוי ומתאים ובעל פוטנציאל שיווקי.
אם ההוצאה לאור תחליט כי ברצונה להוציא לאור את ספרך, תקבלי הצעת מחיר באשר לתשלום שעלייך לשלם על מנת להוציא לאור את ספרך.
אם הצעת המחיר תהיה מקובלת עלייך ייחתם חוזה בינך לבין ההוצאה לאור .
לאחר מכן תמסור ההוצאה לאור את ספרך לעריכה, שבה יטופל הצד הטקסטואלי של הספר מבחינת התכנים ומבחינת תקניות השפה.
לאחר העריכה יימסר ספרך להגהה לוודא שאין שגיאות ושקיימת האחדה של הכתיב על פי כללי האקמיה ללשון העברית.
כשהחומר ערוך ובדוק הוא יימסר לגרפיקאי אשר יעצב את דפי הפנים של הספר כמו גם את עטיפת הספר.
הספר יימסר שוב לבדיקה ולהגהה כולל כמובן בדיקה שלך לשם אישורך.
וכאשר תיתני את אישורך יימסר החומר לבית הדפוס, שממנו תקבלי בשלב הראשון העתק שמש (פיילוט) לאישור אחרון שלך.
ורק לאחר שתבדקי ותאשרי כי הן העריכה והן העיצוב מקובלים עלייך, יודפס הספר וייכרך.
את הספר המוכן תמסור ההוצאה לאור לחנויות הספרים ולספריות באמצעות מפיץ הספרים.
בכל תקופה מסוימת שתיקבע בחוזה תקבלי דיווח מההוצאה לאור לגבי כמות הספרים שנמכרו וכן ישולמו לך התמלוגים שמגיעים לך .
בהצלחה!!!
אין קשר בין איכות ההוצאה לאור, מקצועיותה ואמינותה לבין היותה חברה בהתאחדות המוציאים לאור. כל הוצאה לאור בישראל אשר הוציאה ספרים יכולה להיות חברה בהתאחדות המו"לים תמורת תשלום. ההתאחדות מייצגת את ענף המו"לות בישראל, מספקת מידע וגם ייעוץ משפטי לחבריה, מעודדת את הקריאה בקרב הציבור, מארגנת ירידי ספרים כגון שבוע הספר ועוד. יחד עם זאת אין בחברות בה או באי-החברות בה משום אמירה כלשהי לגבי איכות הוצאה לאור מסוימת משום שהחברות בה נתונה לבחירה, ואין בעצם החברות בה משום אישור או רשיון לטיב ההוצאה לאור.
כל הוצאה לאור, גדולה כקטנה, יכולה להשתתף בשבוע הספר שמארגנת ההתאחדות ולהציג ולמכור בדוכן הספרים שלה את הספרים שהוציאה לאור, וזאת תמורת תשלום על רכישת דוכן למכירת ספרים.
ממש לא נכון! האינטרס של חנויות הספרים הוא למכור ספרים, והן מציגות למכירה על מדפיהן ספרים של הוצאות לאור קטנות לצד הוצאות גדולות, ובתנאי שהספר מובא אליהם על ידי מפיץ ספרים מוכר שמייצג את ההוצאה לאור ולא על ידי אדם פרטי שהוא מחבר הספר.
כמובן שצריכים להתקיים פרמטרים סבירים ומקצועיים בספר כדי להיות מוצג בחנויות. אם הספר הופק על ידי הוצאת ספרים מקצועית, המנוסה בהפקת ספרים ובשיווקם אין זה משנה אם ההוצאה היא קטנה או גדולה, פרטית או עצמאית, הספר יגיע אל חנויות הספרים.
קטונתי מלהשיב על שאלה מורכבת שכזאת. אני מאמינה שלכל סופר או כותב יש את מקור הנביעה האישי שלו אשר ממנו הוא שואב את יצר הכתיבה ואיכויותיה, וזה שונה מאוד מאחד לשני. למשל: יש סופרים השואבים את עוצמתם מעולם חוויות רחב שהתנסו בו; אחרים כוחם בא להם דווקא מתוך הדמיון והפנטסיה המפותחים בהם מאוד. כך או אחרת התברכו גם אלה וגם אלה ביכולת הבעה בכתב ובדחף פנימי להעלות את הדברים על הכתב.
סופר טוב בעיניי הוא כזה שכתיבתו מעוררת בקורא ריגוש מסוג זה או אחר ומעבירה אותו חוויה חדשה. סופר טוב יודע להפעיל במילותיו ובתיאוריו את חושיו של הקורא. סופר טוב נוגע בכתיבתו בקורא....
אמר לי פעם סופר ידוע: "לפעמים אתה יכול לכתוב 200 עמודים, ואז מעמוד 200 מתחיל ספרך האמיתי והאיכותי ואת כל מה שקדם לו אתה זורק לפח..." ואכן, אם בוערת בך התשוקה לכתוב - כתבי, אל תבקרי מדי את עצמך, תני לכתיבתך לזרום ממך חופשייה, תרגלי כמה שיותר את כתיבתך כמו שמתרגלים נגינה על כלי מוסיקלי. את יכולה גם להירשם לסדנאות כתיבה ולקבל גם שם כלים רבים. אם תרצי בכך ויש לך את זה, כישרונך ימצא את דרכו ואת זמנו לבוא לידי ביטוי....